Αυξημένος ο κίνδυνος για μείωση της γονιμότητας των νεογνών, με τη λήψη αναλγητικών στην εγκυμοσύνη

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η σύντομη έκθεση εγκύων γυναικών, κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων τριμήνων, σε παυσίπονα, μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές στα εμβρυϊκά γεννητικά κύτταρα οδηγώντας σε μείωση της γονιμότητας των νεογνών.

In vitro και in vivo μελέτες σε δείγματα ανθρώπινων όρχεων και ωοθηκών που εκτέθηκαν στην παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη, έδειξαν σημαντική μείωση στον αριθμό των γεννητικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, δείγματα ιστών που ελήφθησαν από τον πλακούντα γυναικών, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εκτέθηκαν σε θεραπευτικές δόσεις της πρακεταμόλης για 7 ημέρες, και αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των γεννητικών κυττάρων μειώθηκε κατά 28% στους όρχεις και κατά 43% στις ωοθήκες. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για την έκθεση στην ιβουπροφαίνη.

Αν και η παρακεταμόλη αποτελεί το πιο κοινό αναλγητικό που χορηγείται σήμερα χωρίς ιατρική συνταγή παγκοσμίως, λίγα είναι γνωστά για το μηχανισμό δράσης της.

Από τα προαναφερόμενα, καθίσταται αναγκαία η σωστή συμβουλευτική ως προς τη λήψη των αναλγητικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.