• Αθανάσιος Ζαχαρίου :: Χειρουργός Ουρολόγος

Τα Νέα μας

Εξελίξεις στη Διαγνωστική Προσέγγιση του Καρκίνου του Προστάτη

Μία νέα μελέτη, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο PROMIS, διεξήχθη στη Βρετανία και φέρνει στο φως νέα δεδομένα για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", παρακολούθησαν 576 άνδρες με υψηλά επίπεδα PSA σε 11 νοσοκομεία της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας την πολυ-παραμετρική μαγνητική τομογραφία (MP-MRI). Διαπιστώθηκε ότι στο 27% των ανδρών ήταν περιττή η βιοψία, επειδή η ανίχνευση του όγκου ήταν δυνατόν να γίνει απεικονιστικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μεταξύ αυτών που είχαν επιθετικό καρκίνο, η μαγνητική είχε ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης 93% έναντι του μόλις 48% της βιοψίας με την κλασική, τυχαία λήψη ιστικών δειγμάτων.

Η πολυ-παραμετρική MRI αποδείχθηκε καλύτερη διαγνωστική μέθοδος από τη βιοψία στο να αποκλείει την περίπτωση καρκίνου του προστάτη, καθώς και στο να εντοπίζει όγκους που όμως δεν είναι επικίνδυνοι, επειδή αναπτύσσονται πολύ αργά και έτσι δεν χρειάζεται αφαίρεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανδρών που κάνουν βιοψία κατά 25%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές, "Τα ευρήματα αποτελούν άλμα προόδου στον τρόπο διάγνωσης του προστατικού καρκίνου".