Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ...ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με δύο μεγάλες Έρευνες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας το έτος 2017, η ποδηλασία δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία ανδρών και γυναικών, ούτε και τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ποδηλασία είναι ένας υγιής, μεταβαλλόμενης έντασης, τρόπος αεροβικής άσκησης. Παρόλα αυτά, πρόσφατα αυξήθηκε το ποσοστό ανησυχίας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ποδήλατο στη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης που υφίσταται το περίνεο.

Ο Dr Awad και οι συνεργάτες του χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορα αθλητικά κέντρα ανά τον κόσμο, κατάφερε να συγκεντρώσει αθλητές ποδηλάτες αλλά και ερασιτέχνες ποδηλάτες για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Το 46% των 8400 ανδρών ήταν επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας όπως και το 53,3% από τις 5853 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έκαναν ποδηλασία για τουλάχιστον 2 χρόνια, με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον 25 μίλια την ημέρα ανήκαν στην κατηγορία υψηλής έντασης ποδηλάτες. Ως δείγματα ελέγχου συμμετείχαν κολυμβητές και δρομείς.

Πίνακας 1: Αποτελέσματα της επίπτωσης της ποδηλασίας στους συμμετέχοντες

Κατηγορία                           Άνδρες,%        Γυναίκες, %
Χομπίστες (Μη- ποδηλάτες)       30                    34
Χαμηλής έντασης ποδηλάτες      47                   53
Υψηλής έντασης ποδηλάτες       23                   13

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες αθλητές ποδηλασίας και οι χομπίστες (μη-ποδηλάτες) είχαν παρόμοια σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία. Οι ερευνητές υπαινίσσονται ότι μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό στενωμάτων ουρήθρας και μουδιασμάτων στο πέος, στα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά και για πολλές ώρες ποδήλατο με στενή σέλα.

Το 44% των ποδηλατιστών ανέφεραν μούδιασμα κυρίως στο πέος. Το μούδιασμα διήρκησε λιγότερο από 1 ημέρα στο 2% των ανδρών, ενώ τις περισσότερες φορές η διάρκεια ήταν λιγότερο από 1 ώρα. Παράλληλα, το 46% των ανδρών παρατήρησαν πληγές στο περίνεο εξαιτίας της πίεσης από τη σέλα.

Οι γυναίκες που ήταν επαγγελματίες αθλήτριες ποδηλασίας εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων του ουροποιητικού. Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ως προς τη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία ανάμεσα στις αθλήτριες και στις χομπίστες. Ένα 39% ανέφερε μούδιασμα πρωταρχικά στα χείλη των γεννητικών οργάνων και/ή στον κόλπο. Αυτό το μούδιασμα διήρκησε περισσότερο από 1 ημέρα στο 2% των γυναικών, ενώ η διάρκεια του μουδιάσματος τις περισσότερες φορές ήταν λιγότερο από 1 ώρα.

Ο τύπος του ποδηλάτου (δρόμου, ανωμάλου δρόμου ή στατικό) καθώς και ο τύπος της σέλας (κομμένη μύτη, με ειδικές αυλακώσεις, με σχισμές ή με φαρδιές γραμμές, με μαξιλαράκι ή χωρίς) δεν επηρέασε σημαντικά τις παραμέτρους που αναλύθηκαν, και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι η αύξηση του χρόνου που στέκεται ο ποδηλάτης στα πετάλια καθώς κάνει ποδήλατο και η ρύθμιση του τιμονιού πιο πάνω ή στο ίδιο ύψος με τη σέλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των συμπτωμάτων στο περίνεο, το πέος και τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Επομένως, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η ποδηλασία θα συνεχίσει να αποτελεί την ιδανική ψυχαγωγική αεροβική άσκηση χωρίς τις ανεπιθύμητες "παρενέργειες".....