ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ);

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια από τις πλέον συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες και χαρακτηρίζεται από τον υπερβολικά σύντομο χρόνο μεταξύ της σεξουαλικής διέγερσης και της στιγμής της εκσπερμάτισης. Διακρίνεται σε  δύο τύπους: την πρωτογενή, η οποία υπάρχει συνήθως από την πρώτη σεξουαλική επαφή και τη δευτερογενή που εμφανίζεται μετά από ένα διάστημα φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας. Οι άνδρες που πάσχουν συνήθως βιώνουν  αισθήματα ντροπής, δυσφορίας, άγχους και έντονης ανησυχίας σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.


Που οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Σε μερικούς άνδρες η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε άλλους σε διαταραχή συγκεκριμένων ορμονών ή σε μεταβολές στην ευαισθησία των  υποδοχέων τους. 


Πώς γίνεται η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση που μπορεί να βοηθήσει. Η διάγνωση εξαρτάται από την εκάστοτε κατάσταση. Το «κλειδί» για τη διάγνωση είναι ο βαθμός δυσφορίας που βιώνει το κάθε ζευγάρι. Οι περισσότεροι άντρες που θεωρούν ότι πάσχουν, συνήθως φτάνουν σε οργασμό και εκσπερματίζουν σε λιγότερο από 2 λεπτά από τη στιγμή της κολπικής διείσδυσης.


Υπάρχει θεραπεία;

Πολλοί άνδρες ακολουθούν μερικές στρατηγικές αυτό-βοήθειας για να μειώσουν το πρόβλημα. Οι πιο συνηθισμένες είναι η χρήση προφυλακτικού και διαφόρων αναισθητικών κρεμών τοπικά, με στόχο τη μείωση της ευαισθησίας του πέους. Επίσης, πολύ συχνά οι άντρες επιλέγουν να αποσπούν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με το να κάνουν μη σεξουαλικές σκέψεις για να αναστείλουν με αυτό τον τρόπο την εκσπερμάτιση. Τέλος, η συμβουλευτική, ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού βοηθάει αρκετά στη διαχείριση του προβλήματος.


Πόσο πρέπει να διαρκεί φυσιολογικά η σεξουαλική επαφή;

Δεν έχει καθοριστεί η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η διάρκεια είναι διαφορετική σε κάθε ζευγάρι και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ζευγαριού, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται (γάμος, παιδιά κλπ), την ηλικία τους και το βαθμό που ορίζουν τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια).

 

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία;

 Η δαποξετίνη χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως μία ή τρεις ώρες πριν ο άντρας έρθει σε σεξουαλική επαφή, αυξάνοντας το χρόνο μέχρι και 3-4 φορές μέχρι την εκσπερμάτιση. Το φάρμακο μπορεί επίσης να συνδυαστεί για πιο μόνιμα αποτελέσματα με τις διάφορες ψυχοσεξουαλικές θεραπείες.

 

Τα φάρμακα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία (αβαναφίλη, σιλντεναφίλη κλπ) αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και μειώνουν το άγχος των ανδρών γιατί ενισχύουν τη στυτική τους λειτουργία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για να υποστηρίξουν τη χρήση τους στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης.