Στυτική δυσλειτουργία-Κρουστικά κύματα

Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;
Ο μηχανισμός της στύσης χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ροής του αρτηριακού αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους κατά τη σεξουαλική διέγερση. Το 70% των περιπτώσεων της στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε προβλήματα αγγειακής αιτιολογίας και οφείλονται σε νοσήματα του καρδιαγγειακού (πχ υπέρταση), στο σακχαρώδη διαβήτη ή στην αύξηση της ηλικίας. Τα αγγειακά προβλήματα όχι μόνο μειώνουν τη φυσιολογική ροή του αίματος αλλά δημιουργούν και αδυναμία εγκλωβισμού του αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η στύση να διαρκεί λίγο και το πέος να μην παρουσιάζει την αναμενόμενη σκληρότητα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες ήταν μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές;
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας είναι κατ'αρχήν η φαρμακευτική αγωγή και σε περίπτωση αποτυχίας αυτής οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Με αυτό τον τρόπο όμως αντιμετωπίζεται το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος.

Τι προσφέρει η θεραπεία με κρουστικά κύματα;
Η νέα θεραπευτική επιλογή με κρουστικά κύματα σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, προκαλεί επαναγγείωση του πέους, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Η θεραπεία βασίζεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ήδη από το 2005 για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου της καρδιάς, προκαλώντας αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος). Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αιματική ροή και η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση. Οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία είναι εκείνοι που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι η κακή κατάσταση του αγγειακού συστήματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;
Για την εφαρμογή της θεραπείας δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας;
Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, που διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται πολύ ελαφρά τσιμπήματα. Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται τα κρουστικά κύματα στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα. Πέρα από την ουρολογία, τα κρουστικά κύματα (ηλεκτροϋδραυλικά κύματα) χρησιμοποιούνται θεραπευτικά και από άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία κλπ.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6 έως 12 συνεδρίες, από δύο φορές την εβδομάδα. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η κλινική εκτίμηση του ασθενή, καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις καθώς και δοκιμασία αγγειακής επάρκειας με μία ειδική εξέταση, το δυναμικό υπερηχογράφημα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Η επίσκεψη για την κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στην τελευταία συνεδρία γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού. Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή (πχ Viagra, Levitra κ.ά), το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα.

Το ιατρείο μας διαθέτει το μηχάνημα νέας γενιάς κρουστικών κυμάτων DUOLITH SD1 T-TOP "F-SW ultra", με εστιασμένη (focused) χειρολαβή και οθόνη αφής 10'' ιντσών. Το εύκαμπτο καλώδιο της χειρολαβής βοηθάει στην ευκολότερη εφαρμογή της θεραπείας σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη οθόνη λειτουργίας. Η οθόνη αφής διαθέτει λογισμικό που περιλαμβάνει ένα σύστημα διαχείρισης των ασθενών, καθώς και τις παραμέτρους των θεραπειών που συνιστώνται.